Dragica Kubat – Otkupnina

Otkupnina

Imala sam 35 godina kada sam sama otkrila kvržicu u dojci, što su liječnici kasnije i potvrdili. S obzirom na moje godine, pomislila sam da to nije ono najgore, ali potom je uslijedila biopsija, s kojom je dijagnosticiran zloćudni tumor na dojci. Uslijedila je operacija, nakon koje je ustanovljeno da tumor nije metastazirao. Uslijedilo je zračenje i pet neizvjesnih i kritičnih godina mog života.

Bila sam primorana ostaviti djecu i uputiti se u Sarajevo na zračenje. Najveću podršku i osjećaj sigurnosti davao mi je moj muž, koji je cijelo vrijeme bio uz mene. Nakon četvrtog dana zračenja, nalazi se pogoršavaju. Trebali smo otići u bolnicu, ali nam je automobil bio ukraden. Nisam mogla doći sebi. Uzeli smo taksi i odvezli se do bolnice.

Prilikom pregleda, liječnica je tražila moje nalaze, koji su se nalazili u ukradenom automobilu. Liječnica je bila šokirana te je tom prilikom izgovorila nekoliko uvredljivih riječi i psovki na račun zlih ljudi koji su to napravili.

Taj isti dan nazvali su nas lopovi i tražili da platimo otkupninu za vlastito auto. Bili smo primorani da to učinimo, najviše zbog nalaza i ostalih dokumenata koji su ostali u autu.

Ovo iskustvo koje sam proživjela bilo je jako bolno, ali sam iz svega toga izašla jača i snažnija. Bolest je narušila moje zdravstveno stanje, ali me je emocionalno osnažila, jer sam shvatila koliko sam podrške imala od obitelji, prijatelja i poznanika.

Poučena svojim iskustvom, osnovala sam udrugu oboljelih, pomogli smo mnogim ljudima, te ovom prilikom želim poručiti svim ženama, koje su prošle ovakva ili slična iskustva, da se hrabro suočavaju sa svojim strahovima i bolešću, te da javno govore o tome, jer će im biti lakše. Da znaju da nisu same.


Dragica Kubat